miercuri, 17 noiembrie 2010

Liderul S.L.I. Victor Oprea atacă numirile ilegale de directori

Publicat: Vedeți articolul din 18. Noiembrie din Informația Zilei

Vedeți articolul in Buletin de Carei


Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, este acționat în Contencios Administrativ, datorită ilegalităților săvârșite la numirile de directori din mai multe școli.

Întrebare: De ce a fost nevoie să se acționeze Inspectoratul Școlar în Contencios Administrativ?
Răspuns: Deoarece Inspectoratul Școlar Județean a săvârșit mai multe ilegalități privind numirile de directori în cazul a mai multor școli din județ. Cu toate că numirile de directori trebuiau făcute la vedere și Sindicatul să aibă acces la dosarele persoanelor care au fost numite pe funcție. Dar lucrurile nu au decurs normal. Așa că, nici măcar nu am știut cine sunt numiți pe funcții, ce studii și ce competențe profesionale au. Mai târziu am aflat din teren că la unele școli numirile de directori s-au făcut ilegal, deoarece persoanele numite în funcție nu îndeplinesc condițiile minimale necesare pentru ocuparea funcției de director sau director adjunct. Iar apoi am aflat că, de fapt situația este mult mai tragică, și că, nu numai în cazuri izolate, ci în mai multe locuri s-au făcut numiri fără respectarea legii. În cazul școlilor unde am avut informații verificate privind numirile ilegale, am acționat în instanță Inspectoratul Școlar Satu Mare, cerând anularea deciziei de numire pe post de director a persoanelor care nu corespund din punct de vedere legal.
Întrebare: Care sunt condițiile minime pentru a putea fi numit pe funcție de director?
Răspuns: Legea 128 privind Statutul Personalului Didactic prevede ca, pentru a fi numit cineva director trebuie să aibă cel puțin gradul didactic II, cel puțin 5 ani de vechime în învățământ, și să se distingă prin calitățile profesionale și manageriale. Ori în multe școli au fost numiți directori fără să aibă gradul didactic II, sau/și nu îndeplinesc criteriile de vechime. Ce să mai spunem de criteriile de competență managerială?
Întrebare: Considerați că aceste numiri ilegale afectează calitatea învățământului sătmărean.
Răspuns: Bineînțeles, acesta este principalul motiv pentru care am pornit aceste demersuri. Nu putem fi de acord să fim conduși de oameni fără studii corespunzătoare, de oameni fără experiență profesională și managerială, de oameni care habar nu au ce înseamnă a conduce o instituție. Consider că aceste persoane numite pe posturi de conducere, pe lângă faptul că sfidează legea, sunt persoane inconștiente, care cu siguranță vor ajuta în bună măsură la distrugerea în continuare a Sistemului de Învățământ.
Menționez că, Sindicatul Liber Satu Mare nu este interesat sub nici o formă cine este persoana numită în funcție de conducere. Sindicatul Liber Satu Mare nu a făcut niciodată și nici nu va face propuneri pentru numiri de directori. Este interesat doar ca persoanele numite în funcția de director, sau director adjunct să îndeplinească condițiile prevăzute de Legea 128 privind Statutul Personalului Didactic.
O altă mare deficiență este faptul că, numirile de directori au fost făcute fără consultarea Consiliului Profesoral al Școlii. Gravă greșeală. Acesta a afectat grav atmosfera de lucru în școlile unde directorul numit nu este acceptat de colectivul de cadre didactice.
Ne-am săturat să fim conduși de oameni cu slabă pregătire și de către persoane incompetente. Zicala, ”Peștele de la cap se-mpute” se pare că poartă un mare adevăr.
În aceste condiții nu ne mirăm, că managementul la nivelul școlilor este de foarte slabă calitate sau chiar inexistentă. Motivarea cadrelor didactice devine din ce în ce mai slabă. Multe școli se vor autodesființa, datorită managementului defectuos, înainte ca Guvernul să vină să îi desființeze cu forța. Cadrele didactice cu pregătire profesională de specialitate, cu grade didactice, cu pregătire managerială sunt poate printre primii care părăsesc sistemul. Și acest lucru se întâmplă nu numai datorită diminuării peste măsură a salariilor, ci există și alte motive. Cunosc mai multe cazuri în care cadrele didactice nu mai suportă să fie conduși de tot felul de oameni care în mod normal nu ar avea ce căuta acolo. Nu mai suportă umilirea provocată de președintele Băsescu, umilire care a prins teren propice și printre directori incompetenți care execută ordinele transmise de sus, fără să aibă voie să judece. Astfel de oameni promovează Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, oameni care execută ordine și nu oameni care să fie adevărați conducători. Acest lucru explică o întrebare a mea: ”De ce nu s-au numit pe funcții de directori persoane care au studii corespunzătoare, persoane care au gradul didactic I, persoane care au pe lângă pregătirea de specialitate corespunzătoare, au Masterate în Management Educațional, persoane care știu să conducă cu adevărat o școală?”

Prof. Victor Oprea
Vicepreședinte Sindicatul Liber Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu