miercuri, 13 august 2014

SLI Satu Mare se opune numirilor politice de directori si inspectori

În câteva zile vom afla lista cu noii inspectori şi directori de instituţii de învăţământ din judeţ
Am aflat că luni, 4 august, Claudiu Mondici, inspector şcolar general, a convocat Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare pentru a discuta propunerile de inspectori, directori şi directori adjuncţi de unităţi şcolare.
Victor_oprea

Interlocutorul a precizat că acţiunea nu este definitivată şi că abia săptămâna viitoare, miercuri sau joi (13 sau 14 august), urmează să definitiveze numirile şi să remită un comunicat de presă. După aceasta, lista cu noile numiri va fi făcută publică pe site-ul instituţiei.
Guvernanţii trebuie să renunţe imediat la numirile politice
Între timp, a intervenit Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber Satu Mare, cu solicitarea de a face publică poziţia sindicaliştilor în problema despre care vorbim. Iată cele relatate de liderul sindical.
“Numirile de directori, inspectori şi inspectori generali sunt făcute în continuare strict politic. În aceste condiţii, este greu de crezut că sistemul de învăţământ va intra pe o linie normală. Există o zicală “Peştele de la cap se-mpute”. O zicală care se pare că este adevărată şi de actualitate. Dacă guvernanţii şi dăscălimea din ţară sunt hotărâţi într-adevăr să schimbe în bine soarta învăţământului, atunci trebuie să renunţe imediat la numirile politice şi să lase persoanele competente să îşi încerce succesul faţă de cei numiţi politic.
În mod sigur, competenţa va ieşi la suprafaţă. Din acest motiv trebuie lăsat liber pentru ca directorii de unităţi să fie aleşi de corpul profesoral. Ei sunt în măsura cea mai mare de a decide cine să le fie conducător, şi până la urmă ei sunt cei care vor suporta consecinţele, bune sau rele, ale propriei lor alegeri. Decizia trebuie coborâtă la nivel de bază. Numai astfel poate fi vorba de autodeterminare. Aşa s-au gândit iniţial şi iniţiatorii Legii educaţiei naţionale, iar acum este totul întors din nou pe dos, ca de obicei la români.
Altfel ne trezim în situaţia în care vom avea directori care nici nu sunt titularii şcolii, nu sunt interesaţi sau nu sunt capabili de a face un managment minimal. În cele mai multe situaţii, colectivul de cadre nu acceptă decât tacit asemenea persoane, motiv pentru care moralul muncii nu poate fi la cote prea mari.
Undeva a fost numit un director un preot, la care sindicatele au sărit în sus. Problema nu este că persoana este preot, ci problema este dacă ştie sau nu managment, şi dacă îndeplineşte condiţiile (gradul didactic minim II, şi să facă parte din corpul experţilor în managment). În judeţul Satu Mare, am avut anul trecut un caz renumit – directorul sexual, o altă creatură politică. Dacă ISJ consideră că poate defila cu asemenea persoane, sau altele asemănătoare, atunci vor da cu băţul în baltă. ISJ şi ministerul de resort trebuie să nu se mai amestece în viaţa unităţilor şi să lase competenţa să ocupe locul său meritat. Să se lase de obiceiul de a numi directori din pixul inspectorului general, care sunt în general la comandă politică.
Această reconsiderare ar aduce lucruri pozitive în învăţământ, mult mai bune în comparaţie cu cosmetizările şi modificările pe care domnul ministru Pricopie visează că le va experimenta pe pielea sistemului.
Legat de Ordonanţa 49, am publicat pe blogul nostru câteva aspecte pozitive, dar şi multe aspecte negative (m-am referit doar la modificările aduse învăţământului preuniversitar) (http://slisatumare.blogspot.ro/2014/07/ce-aduce-nou-ordonanta-de-urgenta.html)”, adaugă liderul sindical Victor Oprea.
A consemnat V. Nechita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu