joi, 2 iunie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ FSLI 2 IUNIE 2011 - Traian Băsescu vrea să modifice Constituția României, chiar prin încălcarea acesteia

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își exprimă dezacordul privind intenția președintelui României de a propune modificarea art. 126 din Constituția României, potrivit căreia, instanțele judecătorești nu se vor mai putea pronunța asupra cauzelor privind politicile fiscale și bugetare.
FSLI se va adresa Consiliului Legislativ precum și Curții Constituționale pentru a atrage atenția asupra faptului că modificarea avută în vedere de președintele Traian Băsescu încalcă actuala Constituție a României (art. 152 alin. 2 “Nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora.”) Cu alte cuvinte, se anulează posibilitatea angajaților din sistemul public de a solicita în instanță acordarea unor drepturi legitime, ceea ce reprezintă un abuz.
În mod sigur ținta președintelui Traian Băsescu sunt salariații din învățământ, în cazul cărora nu s-au aplicat, printre altele, prevederile Legii 221/2008 sau ale Legii nr 128/1997- Statutul personalului didactic. În acest context, FSLI a fost nevoită să se adreseze instanțelor judecătorești pentru a câștiga drepturile cuvenite salariaților din educație.
FSLI consideră, de asemenea, că propunerea șefului statului îngrădește puterea judecătorească, fiind un atac la principiile democrației și ale statului de drept.
“În România se tergiversează aplicarea legilor care au fost votate de Parlament și promulgate de președintele Traian Băsescu. Cel mai bun exemplu este Legea 221/2008, prin care salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să fie majorate din octombrie 2008 cu 33,4%. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar membrii noștri de sindicat au câștigat în instanță drepturile și, din păcate, nici în aceste condiții nu se aplică. Ceea ce face Traian Băsescu este să legalizeze o formă de abuz. Dacă propunerile vor fi acceptate, angajații din sistemul bugetar nu vor mai avea nicio cale de apărare în fața nedreptăților. Într-o țară în care îți pierzi drepturile nu se mai poate vorbi de democrație, ci doar de dictatură”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu