duminică, 26 mai 2013

Contractul colectiv de muncă sector învățământ preuniversitar s-a dovedit păcăleală electorală


     Sectorul învățământ, spre deosebire de alte sectoare de activitate a reușit să adopte Noul Contract Colectiv de Muncă nivel învățământ preuniversitar, intervenit între Ministerul Educației Naționale, și Federațiile Sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate.
                Noul Contract Colectiv de muncă, denumit ”Contract Colectiv de Muncă Unic, la Nivel de Sector Activitate Învățământ Preuniversitar” prescurtat C.C.M.U.N.S.A.I.P. prevede o serie de drepturi angajaților din învățământ. Citind acest contract ai tentația să cazi într-o euforie, și ai tendința să îți recâștigi speranța de altădată că Învățământul Românesc va merge spre bine. Însă dacă ne uităm la data semnării acestui contract, rămânem cu o amărăciune deoarece acest contract are un puternic iz electoral. Contractul a intrat în drepturi în 2 noiembrie 2012, din păcate doar formal. Era prea frumos să fie și adevărat. A trecut de atunci o jumătate de an și colegii din învățământ nu au simțit în nici un fel existența acestui contract colectiv, deoarece acesta nu se aplică aproape deloc. De fapt nici faimoasa și petecita Lege a Educației Naționale nu se aplică decât unele articole.
                Pe lângă articolele care prevăd multe și frumoase drepturi salariale, contractul colectiv de muncă prevede la Cap. IV art. 33 (3) elaborarea de către Ministerul Educației a unui proiect de lege de salarizare pentru învățământul preuniversitar.
”Articolul 33 (3)  Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului se obligă ca, împreună cu federațiile sindicale semnatare ale prezentului contract, să elaboreze până la 31 martie 2013,  un proiect de lege pentru salarizarea personalului din învățământ, care să țină seama de importanța socială a acestei categorii socio-profesionale. M.E.C.T.S. se obligă să înainteze Guvernului acest proiect de lege până la data de 1 iunie 2013 și să depună diligențele necesare în vederea adoptării acestuia ce către Parlamentul României până la data de 1 iulie 2013.”
                Din câte se pare domnii de la Minister au uitat și de această promisiune electorală. Nu știm de existența niciunui  proiect de lege pentru salarizarea din învățământ. Acest lucru se poate explica pe baza unui fenomen bine cunoscut și practicat în România. Politicienii după ce ajung la putere suferă de regulă o amnezie puternică, care se manifestă prin faptul că uită tot ce au promis în campania electorală.
                Țin să aduc aminte celor răspunzători că acest contract colectiv de muncă nu se respectă, și personalul din învățământ așteaptă cu nerăbdare un nou proiect de lege care să aibă în vedere importanța muncii lor, deoarece salariile actuale din învățământ sunt mizerabile.

Prof. Victor Oprea
Președinte SLI Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu