miercuri, 12 noiembrie 2014

COMUNICAT DE PRESA FSLI - SH si ALMA MATER



Federaţia Sindicatelor Federaţia Sindicatelor din  Federaţia Națională Sindicală
Libere din Invăţământ      Educație „SPIRU HARET”        „ALMA MATER”

                                               
COMUNICAT

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, facem următoarele precizări:

Acordul semnat între federațiile sindicale reprezentative din învățământ  și Guvernul României în data de 27 octombrie 2014 este rezultatul multor discuții și negocieri care s-au derulat pe parcursul acestui an cu reprezentanții Guvernului, inclusiv cu Prim-Ministrul României, domnul Victor Ponta.

Aplicarea acestui Acord creează premisele demarării unei reforme curriculare reale și ale elaborării unei legislații coerente și durabile, contribuind totodată la repararea prejudiciilor cauzate salariaților din sistem de măsurile abuzive adoptate de guvernele din perioada octombrie 2009 - februarie 2012, prin tăierea veniturilor și  neaplicarea Legii nr.221/2008.

Reprezentanții federațiilor sindicale, cu ocazia negocierii Acordului, au atras atenția părții guvernamentale că acest document trebuie să conțină angajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar și economic.

În momentul semnării Acordului, Premierul României, domnul Victor Ponta, și-a luat angajamentul că, dacă va deveni Președintele României, viitorul Prim-Ministru va contrasemna Acordul, garantând astfel aplicarea lui în totalitate.

Federațiile sindicale semnatare ale Acordului atrag atenția că, în condițiile în care învățământul este prioritate națională și pentru ca școala să nu devină teatrul unor dispute politice, recâștigarea drepturilor legitime ale salariaților din învățământ nu trebuie să constituie subiect de campanie electorală.

Referitor la discuțiile generate de acordarea pentru personalul didactic a echivalentului în lei al sumei de 150 de euro, precizăm că un drept similar a fost reglementat anterior prin Legea nr. 315/2006, abrogată de Guvernul Boc la data de 03.07.2010. Conform  O.U.G. nr. 58/2014, act normativ care stă la baza acordării subvenției de 150 euro, personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar și superior beneficiază de acest drept printr-un proiect european.

București, 12.11.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu