sâmbătă, 29 august 2020

Începerea anului școlar sub semnul întrebării

Sindicatul Liber din Învățământ Satu Mare solicită Guvernului și Ministerului să remedieze de urgență situația siguranței sanitare incerte din majoritatea unitățile de învățământ pentru a putea deschide anul școlar, și solicită de asemenea ca să se efectueze testări periodice cel puțin a cadrelor didactice (ar fi de folos și o testare cel puțin a cadrelor didactice înaintea începerii anului școlar). De asemenea S.L.I. Satu Mare solicită ca atunci când vor apărea vaccinuri la noi în țară personalul din învățământ care doresc să beneficieze de vaccinare cu prioritate.

 

            După o lungă tergiversare inutilă și amatoare a Guvernului și Ministerului privind modalitatea de deschidere a anului școlar, ne aflăm în situația în care se apropie tot mai mult momentul începerii anului școlar și în continuare nimeni nu știe cum va fi, neexistând o viziune cât de cât clară la ora actuală.

            Au inventat trei scenarii în culorile semaforului. Însă nu sunt pregătiți pentru niciunul din cele trei scenarii. Oricare ar fi scenariul (roșu, galben sau verde). Ministerul Educației, și Guvernul nu sunt pregătiți să facă față. Poate era mai bine să meargă pe un singur scenariu, cel mai probabil și să pregătească anul școlar în consecință.

            În cazul scenariului roșu ar fi trebuit să se pregătească intens cu platforme educaționale profesionale, proprii sau barem să fie prezenți la realizarea platformelor europene. Să se pregătească  infrastructura cu conexiuni de internet, și cu echipamentele electronice necesare și potrivite pentru o educație on-line de calitate.

            În cazul în care am merge pe scenariu verde ar fi trebuit investit sume mult mai mari decât cele acordate de guvern acum la spartul târgului. Fondurile alocate nu acoperă nici măcar  necesarul de măști de protecție pentru elevi. Cu toate eforturile făcute de directorii de unități de învățământ,  în multe școli nu se poate realiza distanțarea fizică necesară. Deci elevii vor sta aproape unii de alții și sigur mulți dintre ei nu vor avea posibilitatea de a cumpăra sau de a procura măști. Deși Ministerul a creat un draft de ordin privind măsurile de siguranță, document care prezintă multe lipsuri ignorând mai multe situații care se pot ivi situații care nu sunt tratate în proiectul de ordin. Dar și în cazul în care ordinul ar fi corespunzător nici atunci ele nu se vor putea respecta dacă nu se vor atribui sume suficiente pentru procurarea de materiale și echipamente necesare pentru începerea școlii în condiții de siguranță sanitară.

            Scenariul galben, fiind scenariul în care se va învăța atât fizic cât și on-line. O tehnică inventată este de cursurile hibride, care reprezintă după părerea mea cea mai imposibilă tehnică de a ține cursuri. Ar fi vorba de o clasă unde participă fizic jumătate dintre elevi, profesorul ține curs obișnuit și cu ajutorul conexiunii de internet cealaltă jumătate de elevi participa la cursuri on-line de acasă urmărind ce se întâmplă în clasa fizică. Cum va reuși profesorul concentrat în clasa fizică să predea și să urmărească în același timp la calculator activitatea on-line a elevilor este o enigmă.

            Suntem foarte aproape de începerea anului școlar și observăm tot mai mult că ajungem în imposibilitatea de a începe anul școlar fie și cu o minimă siguranță.

            Observăm că Guvernul și Ministerul Educației nu asigură condițiile necesare de siguranță sanitară minimă pentru începerea anului școlar. Deși purtarea măștilor devine obligatorie atât pentru elevi cât și pentru profesori, Guvernul nu asigură măști chiar dacă încalcă legea.

            Reamintim articolul 175 din Codul Muncii:

 Art. 175. [obligațiile angajatorului]
(1) Angajatorul are obligația sa asigure securitatea si sănătatea salariaților in toate aspectele legate de muncă.
(2) Dacă un angajator apelează la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu îl exonerează de răspundere în acest domeniu.
(3) Obligațiile salariaților în domeniul securității și sănătății  în muncă nu pot aduce atingere responsabilității angajatorului.
(4) Măsurile privind securitatea si sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați.

            Angajatorul, în acest caz Ministerul Educației trebuie să asigure în mod gratuit mijloacele și echipamentele și condițiile necesare pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță.

            În cazul în care nu se asigură mijloacele, echipamentele și condițiile necesare pentru o siguranță potrivită din punct de vedere sanitar ne rezervăm dreptul de a nu intra la ore până când situația nu se rezolvă.

            Guvernul și Ministerul depășiți fiind de situație au aruncat responsabilitatea deschiderii școlilor asupra directorilor de unități de învățământ și asupra consiliilor locale.

            Directorul de unități de învățământ va trebui să se transforme peste noapte în epidemiologi de serviciu cu rol decizional, și ei vor fi cei care vor suporta valul de procese penale care pot urma în urma valurilor de îmbolnăviri.

            Sindicatul Liber din Învățământ solicită remedierea urgentă a situației imposibile în care ne aflăm în prezent, pentru a putea începe școala în condiții de relativă siguranță și nu în condiții de risc maxim de infectări.

            Trebuie să se înțeleagă că la fel ca și sistemul de sănătate, sistemul de învățământ este un sector cu risc maxim de infectare, și în consecință trebuie tratat ca atare.

            Sindicatul Liber din Învățământ Satu Mare solicită Guvernului și Ministerului ca să se efectueze testări periodice cel puțin a cadrelor didactice. De asemenea S.L.I. Satu Mare solicită ca atunci când vor apărea vaccinuri la noi în țară personalul din învățământ care doresc să beneficieze de vaccinare cu prioritate.

Învățământul din România rămâne pe ultimul loc din multe puncte de vedere nu numai în ce privește salarizarea, în timp ce legea ne spune că Învățământul este Prioritate Națională.

 


prof. Oprea Victor
Președinte SLI Satu Mare

 

 

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Cel puțin testări gratuite ale căror rezultate sa se cunoască până în 10.09., ptr.profesori.Accesorii gratuite pentru elevii și profesorii care iau parte la cursuri direct.
    Nu vreau să cobesc dar vor proceda că la începutul pandemiei cu personalul medical.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog sa faceti demersurile necesare ca sa aflam cum vom fi platiti.Nimeni nu cred ca are o placere deosebita sa faca 36 de ore dupa scenariul verde si sa fie platit pentru 18 ore.Nu suntem inca in comunism,cred.

    RăspundețiȘtergere