joi, 10 iunie 2010

SA FIE ULTIMA SOLUTIE TRIBUNALUL ??

Profesorii au descoperit ca in tribunale isi castiga drepturile mai usor decat in strada
Titlul articolului este sugestiv pentru tara in care traim.
Mii de profesori din toata tara au obtinut sau sunt pe cale sa obtina majorari salariale de peste 15%, la tribunal, dupa ce magistratii au constatat incalcarea Contractului colectiv de munca unic la nivel national, in cazul lor. Pentru toti angajatii din invatamant drepturile salariale de baza, recalculate de instanta, depasesc 60 de milioane de euro pentru doi ani. Dupa greva din 2005, profesorii au primit de la Guvern o majorare salariala de numai 11,83%.
Mii de profesori s-au luat la tranta cu Guvernul in tribunalele din toata tara si la Geneva, in fata expertilor Organizatiei Internationale a Muncii, pentru neacordarea drepturilor salariale ce li se cuvin in baza legilor nationale si a conventiilor la care Romania este parte. Infruntarile clasice cu guvernantii, de genul mitingurilor si grevelor, au fost inlocuite cu modalitati mai eficiente de lupta sindicala, in conditiile in care Justitia a acordat deja oamenilor scolii majorari salariale de peste 15%, mai mari decat cele obtinute de ei in 2005 (11,83%), dupa o greva de aproape o luna care era sa paralizeze anul SCOLAR.
La Arad, circa 3.300 de profesori si angajati TESA din invatamant vor primi in plus la salariul de incadrare pana la 600 de lei lunar, dupa ce au dat in judecata statul pentru nerespectarea Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 si a Codului Muncii. Procesul a durat un an, iar sentinta este definitiva si irevocabila. "In medie, unui cadru didactic din Arad i s-au acordat 4.000 de lei net pentru un an", ne-a declarat Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant – Arad. Presedinta Sindicatului Liber din Invatamant – Arad, Maria Buruc, spune ca un profesor cu vechime mare va castiga astfel 2.000 de lei pe luna.
Actiuni asemanatoare au fost initiate de mii de profesori din toate judetele tarii, ne-a spus Simion Hancescu, prim-vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Acelasi lucru se intimpla si cu o parte din profesorii din judetul Satu Mare. Am zis ca doar cu o parte, pentru ca onor govern, a gasit modalitatea prin diferite ordonante de urgenta, sa amine si sa reesaloneze plata pentru celelalte procese de asemenea castigate de catre S. L. I. Satu Mare pe speta de mai sus. De asemenea la o parte din dascali li s-a marit salariul conform L 221. Alta parte , datorita aceluiasi “ competent “ guvern mai asteapta.( asta pentru marea grija……e.t.c.) "La Arad, dar si in alte localitati, in speta Satu Mare, instantele au hotarat o reasezare a grilei salariale din invatamant, pornind de la Contractul colectiv national si majorand coeficientul de multiplicare salariala de la 221,307 la 255,889 lei", a aratat Hancescu. El a explicat ca noua suma, de 255,889 lei, se inmulteste cu coeficientii de ierarhizare din invatamant, care pot fi de 1, 2, 3, 7 s.a.m.d., rezultand astfel salariul de baza al unui cadru didactic, la care se aplica vechimea si celelalte sporuri legale.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede, la articolul 40, un salariu de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, de 440 lei, incepand cu 1 ianuarie 2007. Acest salariu se dubleaza pana la 880 lei in cazul salariatilor incadrati pe functii corespunzatoare studiilor. "Desi paratii (reprezentantii statului – n.n.) au sustinut la tribunal ca acest contract unic nu se aplica in cazul angajatilor din scoli, instanta a coroborat prevederile acestuia cu cele ale Codului Muncii si a declarat ca neintemeiata sustinerea paratilor", a aratat prim-vicepresedintele FSLI. In opinia lui Hancescu, daca toti cei peste 340.000 de salariati din invatamant ar da in judecata Guvernul si ar castiga procesele, statul ar trebui sa plateasca peste 30 de milioane de euro pe an, doar in contul drepturilor salariale de baza decurgand din Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Cum acest contract se aplica de la 1 ianuarie 2007, profesorii ar putea incasa, pentru doi ani, peste 60 de milioane de euro. ( Dar in legatura cu procesele castigate de S.L.I. Satu Mare veti auzi in articolele viitoare )
Nu numai cadrele didactice, ci si magistratii si personalul auxiliar din Justitie si-au obtinut la tribunale drepturile salariale restante, de ordinul zecilor de milioane de euro. Recent, Ministerului Public i-au fost blocate conturile, pentru neplata sumelor cuvenite procurorilor, consemnate in sentinte judecatoresti definitive si irevocabile. DE ACEEA STIMATI COLEGI NE INTREBAM CIND OARE VOM INTRA IN NORMALITATE IN ACEASTA TARA ????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu