luni, 3 octombrie 2011

SCRISOAREA DESCHISĂ A UNUI DASCĂL

’’DE CE NE-AȚI FURAT ȘI ZIUA EDUCATORULUI ?’’

Avem un sistem de educatie in care de prea multa vreme lucrurile treneaza, reforma nu e de fapt reforma (sau e doar in sensul rau al cuvantului) si valorile reale sunt ''cu grija'' ascunse tocmai pentru ca deranjeaza un sistem de invatamant bolnav, in care nepotismul, politicul, minciuna si incompetenta celor care ne conduc sunt la ele acasa.
Avem un sistem bazat pe promovarea non-valorilor pentru ca doar asa se pot perpetua practici vechi, dar cu chip nou, in care limbajul de lemn din perioada comunista capata alte aspecte, dar in esenta, reliefeaza acelasi lucru.
Ne ''acoperim'' de hartii ca sa demonstram cat de mult ne preocupa viitorul tarii, adica elevul, cand, de fapt, nu facem altceva decat sa ne distragem de la adevarata menire a educatiei si sa ne preocupe lucrurile fara esenta .
Ele par a avea menirea tocmai de a deruta si un educator cu vocatie si daruire pt elevii lui de la actul formarii generatiilor de maine.
Si totul din ’’grija’’ si sub supravegherea atenta a celor care ne conduc.
Noua ’’gaselnita’’ este acum renumita si controversata ’’foaie de parcurs’’. Oare cine a putut gandi ca un profesor de educatie tehnologica sau de religie va putea sa consemneze pe aceasta foaie evolutia celor aproape 500 elevi carora le preda saptamanal ?
Si totul pentru cei 700 lei salariu pe care un debutant ii ridica de la bancomat. Cum puteti cere calitate, competenta si rezultate unui profesor care-si face griji in fiecare secunda ca propriul sau copil traieste in saracie pentru ca parintii lui au vocatie didactica? De ce va mira ca ne pleaca valorile, ca sunt catedrele vacante?
Oare pentru dvs matematica nu este aceeasi atunci cand iti faci cumparaturile si cand vezi ca din lista nu poti cumpara decat jumatate? Nici vorba sa mai cumparam vreo carte!
Cerem vehement sa se schimbe si matematica pentru ca la dvs calculele zilnice ale cheltuielilor casei au o alta dimensiune!
Si de ce copiii dvs nu studiaza in tara?
Suntem obligati sa caram zilnic dosare cu hartii fara importanta....si doar asa sa oferim tarii generatii intregi de absolventi cu 5 la Bac. Sa nu uitam ca nu pot fi usor manipulati decat cei cu o astfel de nota !
DECI, CINE ARE INTERESUL SA DISTRUGA INVATAMANTUL ROMANESC ?
SAU POATE POPORUL ACESTA INTELIGENT care a uimit lumea cu olimpicii la matematica sau cu tinerii care excelau in tainele informaticii sau fizicii?
Cine doreste sa distruga viitorul acestei natii?
Se pare ca stiu perfect cu ce sa inceapa: cu educatia, cu cadrele didactice din ce in ce mai umilite, demotivate si prost imbracate, cu privirea plecata cand in fata lor un parinte revoltat ca fiul rasfatat si de bani gata a primit o nota proasta in ziua precedenta.
Si totul capata dimensiuni rupte din filmele de pe vremea comunismului, cand un director de scoala , inebunit si insetat de puterea pe care o va detine prin legea noua, il apostrofeaza cu tonul ridicat pe profesor in fata parintelui ostil, pentru acelasi motiv ca nu a rasplatit corespunzator un elev lenes care-i trimite priviri autoritare, sfidatoare si pline de ura……ca doar elevul nostru-i stapanul nostru, nu?
Si in aceasta ecuatie unde e CALITATEA, acea notiune invocata prea des si fara acoperire in frazele reci si seci din Legea Educatiei ?
Cerem sa redefiniti sensul acestui cuvant in DICTIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMANE, pentru ca asa cum e acum mai degraba s-ar potrivi sa defineasca termenii MEDIOCRU sau NONVALOARE .
Am acceptat strangand din dinti cum pe fluturasul de salariu numerele scrise deveneau din ce in ce mai mici, ni s-a rapit demnitatea, dar parca acum revolta nu mai poate fi tinuta in frau!
CU ZIUA NOASTRA DE ANIVERSARE CE-ATI AVUT ? Nici atat nu meritam?
De ce ne-ati furat si urarile de ziua noastra? Incotro ne indreptam?….! Restul Planetei isi serbeaza cu cinste educatorii, voi de ce nu puteti? SI ATUNCI...CUM SA NU INTELEGEM DE CE LA NOI, 5 OCTOMBRIE ESTE ZIUA EDUCATIEI SI NU A EDUCATORULUI?
Suntem cei care v-au format pe voi , cei care prin eforturile lor v-au ajutat sa va asezati acolo in Parlament pe scaunele acelea confortabile! Suntem cei care in tacere, prea multa tacere, au suportat din ’89 pana acum prea multa nedreptate!
Opriti distrugerea invatamantului romanesc!

Prof. inv. primar: Bordei Nicoleta, grad I, 28 ani vechime la catedra, lider sindical SIPR5 (FSLI) la Scoala nr. 130, ’’Luceafarul’’, sector 5, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu