luni, 15 septembrie 2014

Mesajul Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ adresat salariaţilor din învăţământ la începutul anului şcolar 2014-2015



     Începutul de an şcolar este un moment unic, atât pentru elevi, cât şi pentru dascăli, amintirea acestuia dăinuind peste timp.
In această zi de sărbătoare pentru Şcoala Românească veţi fi onoraţi cu prezenţa la ceremonia de deschidere, a "aleşilor"şi "numiţilor" care, în cuvântările lor vor folosi frecvent cuvântul "vom", mai ales acum când alegerile prezidenţiale bat la uşă, cuvânt pe care-1 auzim de 25 de ani în prima zi de şcoală şi în campanile electorale .
Nu vă îndemn să-i huiduiţi pe transmiţătorii de mesaje, dar puteţi să-i priviţi cu neîncredere pentru că acele promisiuni probabil vor fî uitate, aşa cum s-a întâmplat până acum şi pentru că şi domniile lor se fac vinovate de faptul că învăţământul românesc a fost un domeniu aproape abandonat, atâta timp cât lui i se alocă cel mai mic procent din P.I.B. dintre ţările U.E, salariile personalului din învăţământ sunt de mizerie, programele şcolare sunt în continuare supraîncărcate, funcţiile de conducere sunt politizate, iar birocraţia din sistem este sufocantă şi profund dăunătoare. Se întreabă oare înaltele feţe prezente propagandistic la acest eveniment, cât oare veţi mai avea puterea să manifestaţi dăruire şi pasiune în nobila muncă pe care o desfăşuraţi, fără să fiţi răsplătiţi cum se cuvine pentru munca d-voastră?. Probabil că nu.
Sunt oare conştienţi cei care cuvântă din partea partidelor şi a candidaţilor la preşedinţie, că instrucţia şi educaţia sunt singurele pârghii prin care România se poate intergra în rândul ţărilor civilizate, dar pentru aceasta învăţământul trebuie tratat cu adevărat ca prioritate naţională?  Probabil că nu.
Elevilor noştri trebuie să le oferim şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă, dar pentru ca acest lucru să se materializeze, trebuie regândite urgent programele şcolare.
In această zi importantă, cei care conduc destinele acestei țări trebuie să devină conştienţi că un învăţământ de calitate se poate face dacă ai oameni motivaţi financiar şi că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăl.
Acum, la început de au şcolar, îţi urez, stimate dascăl, să ai parte de cât mai multe evenimente plăcute în anul şcolar care începe acum şi fie ca Dumnezeu să lumineze mintea celor care guvernează, pentru a-şi îndrepta privirea cu adevărat către şcoală şi slujitorii ei.

Președintele FSLI
prof. Simion Hancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu