vineri, 26 august 2011

Reducerile din Învățământ continuă

Publicat in Informatia zilei:
http://www.informatia-zilei.ro/sm/educatie/in-judehttp://www.blogger.com/img/blank.giftul-satu-mare-s-au-redus-105-posturi-didactice/


      După ce MECTS și guvernul a dispus anii trecuți reducerea drastică a numărului de posturi din învățământ, au făcut câteva promisiuni, sugerând că disponibilizările se vor opri. Însă, asistăm în continuare la noi reduceri în învățământ. Pe de o parte posturile sunt blocate. Se poate face o angajare la șapte persoane ieșite din sistem, ceea ce duce la noi diminuări a numărului de posturi. Mai multe unități de învățământ sunt în situația de a nu mai putea funcționa în lipsă de personal. Atât personal didactic cât și personal auxiliar. Pe de altă parte, ministerul nefiind mulțumit cu aceste diminuări, a aplicat recent noi măsuri de reducere. MECTS a trimis o notă Inspectoratelor Școlare Județene privind numărul de posturi aprobate pentru anul școlar 2011-2012 care este mai mic decât cel existent în acest an școlar. Nu cunoaștem cuantumul acestor reduceri, căci MECTS nu le-a pus la dispoziția sindicatelor și cu atât mai puțin la dispoziția opiniei publice. Deci e vorba de noi reduceri cu ușile închise. Așa cum începem deja să ne obișnuim, și așa cum legiuitorii cred că procedează bine. Am aflat totuși că în județul Satu Mare ar fi vorba de o reducere de 105 posturi.
    Oficialii susțin că reducerile apar în mod natural datorită faptului că directorii și directorii adjuncți nu mai sunt degrevați de normă didactică conform recentului ordin al ministrului nr. 4865/16.08.2011, și datorită faptului că profesorii cu gradul 1 cu peste 25 de ani vechime nu mai beneficiază de reducerea cu 2 ore pe săptămână a normei didactice.
      Am semnalat faptul că ne așteptăm la noi reduceri, în momentul când am constatat că bugetul educației pentru anul acesta este extrem de mic.
      Facem apel la Ministerul Educației să facă publice cifrele de diminuare a posturilor. Ar fi o chestiune de minimă demnitate.

Cu stimă,
prof. Victor Oprea
Președinte SLI Satu Mare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu