sâmbătă, 5 octombrie 2013

De Ziua Mondială a Educatorului, dascălii de la catedră transmit foștilor dascăli, acum în Guvern și Parlament, LA MULȚI ANI!




De 5 octombrie - Ziua Mondială a Educatorului, cei 173.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) transmit membrilor  Guvernului și parlamentarilor din Parlamentul României, care, cândva, au trecut pe la catedră, La Mulți Ani!

În același timp, le cer să își amintească cum este să vii zilnic în fața copiilor, să le vezi bucuria din ochi când îi înveți ceva nou și cât de mare este atunci satisfacția ta ca profesor-educator. Însă la fel de mare este și tristețea când primești un salariu din care abia îți poți acoperi cheltuielile curente sau când condițiile de muncă nu sunt cele pe care le au alții, în alte țări. Tot o mare tristețe este și când constați că programele școlare sunt supraîncărcate și birocrația nu îți dă voie să îți desfășori lecția în tihnă la clasă, sau când politicul intervine în activitatea școlii, punând, în foarte multe cazuri cu de-a sila, directorul care nu are nicio abilitate necesară să-l recomande pentru această funcție.

“Cei mai mulți dintre cei care trec pe la catedră au  acea dăruire de a-i educa pe copii. Profesia de dascăl nu este una ca oricare, vocația de a-i putea educa pe alții nu se învață, ea este sau nu, în tine. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tîmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală şi face mobilă de lux”, așa cum spunea Petre Țuțea. Din păcate, numărul tinerilor cu vocație de a fi fabricanți de oameni și care aleg această nobilă profesie este tot mai mic, din cauza statutului social generat de salariile extrem de mici cu care guvernanții „recompensează” munca lor.  
În actualul Guvern, jumătate dintre miniștri au predat în mediul universitar sau preuniversitar, iar în Parlament sunt multe zeci de senatori și deputați care au în CV-ul lor și activitatea didactică și este de neînțeles cum majoritatea acestora au întors spatele învățământului“, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu.

Tuturor acestor miniștri, senatori și deputați, printre care amintim pe: Remus Pricopie, Titus Corlățean, Varujan Vosganian, Dan Nica, Eugen Nicolaescu, Daniel Barbu, Nicolae Bănicioiu, Liviu Voinea, Lucia Varga, Dan Șova, Constantin Niță, Doina Pană, Crin Antonescu, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Croitoru, Liviu Pop, Puiu Hașoti, Victor Ciorbea, Călin Popescu Tăriceanu, Cristiana Anghel, Marko Bela, Ioan Oltean, Angel Tâlvăr, Raluca Turcan, Theodor Paleologu, Gheorghe Ialomițianu, Alina Gorghiu, Anghel Stanciu, Claudia Boghicevici, Bogdan Ciucă, FSLI le dorește La Mulți Ani și le amintește că viitorul României depinde și de voința pe care domniile lor o au de a se implica în salvarea învățământului românesc.  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu