sâmbătă, 5 octombrie 2013

Mesajul Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ adresat dascălilor cu ocazia Zilei Mondiale a Educatorului




        Pe data de 5 octombrie în întreaga lume dascălii sunt sărbătoriţi, recunoscându-le meritul lor în formarea valorilor, culturii şi moralei unei societăţi. Educaţia şi, implicit, educatorul stau la baza evoluţiei pozitive a unui stat  pentru că sunt, aşa cum spunea Nelson Mandela”armele cele mai puternice capabile să schimbe lumea”.
       Din nefericire, în cei 23 de ani de democraţie originală românească, educaţia a fost pentru guvernanţi o povară financiară, acordându-i-se acestui domeniu clamat şi legiferat în mod ipocrit ,”prioritate naţională”, bugete iresponsabil de mici.Aşa s-a ajuns la ”performanţa” de a închide peste 20.000 de localuri ale unităţilor de învăţământ, iar statutul social al celui pe care îl sărbătorim pe data de 5 octombrie s-a degradat continuu, fiindcă ”răsplata” pentru nobila muncă prestată poate intra în categoria”ajutoarelor sociale”. Pentru mulţi politicieni cu putere de decizie din această ţară, al căror orizont al raţiunii tinde către un punct şi care se călăuzesc după principiul ”după noi potopul”, dascălii nu produc nimic.
 Cei care conduc destinele acestei ţări trebuie să înţeleagă că fără salarii decente nu pot fi atraşi către învăţământ tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăli, nu se poate stopa migrarea cadrelor didactice de valoare către alte domenii în care salariile sunt mai atractive.
A sosit timpul să construim o legea a educației realistă, coerentă şi progresistă,  să înceteze subfinanțarea învăţământului, să se regândească grila de salarizare pentru învăţământ în sensul recunoşterii importanţei muncii didactice, să  înceteze politizarea funcțiilor de conducere, iar programele școlare să fie în concordanţă cu realitatea cerințelor de pe piața muncii.
Astăzi, de Ziua Mondială a Educatorului avem şi noi dreptul să cerem să fim respectaţi la fel cum sunt respectaţi dascălii din ţările  civilizate, vrem stima pe care o merităm pentru că educăm generaţiile viitoare ale României, vrem să trăim şi noi decent. Vrem, de fapt, să se respecte promisiunile făcute în campaniile electorale şi nu cerem prea mult.

      LA MULŢI ANI STIMATE DASCĂL şi nă ne ajute Dumnezeu ca speranţele noastre să devină realitate!



PREŞEDINTE, 
Simion HANCESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu