duminică, 24 noiembrie 2013

Certurile în USL prioritate națională, Educația NU!



            În data de 21 noiembrie, FSLI a desfășurat o dezbatere pe teme de educație. Organizat în clădirea Parlamentului României, au fost invitați persoanele care ocupă cele mai mari funcții.   Au fost invitați membri comisiilor de învățământ și ai comisiilor de buget și finanțe ale Senatului și a Camerei Deputaților, președinții celor două camere ale Parlamentului, domnul George Crin Laurențiu Antonescu și domnul Valeriu Ștefan Zgonea, Ministrul Educației Naționale, domnul Remus Pricopie, domnul Victor –Viorel Ponta, Prim Ministru al României.
            Organizarea acestei întâlniri avea scopul de a prezenta din nou problemele cu care se confruntă sistemul educațional, situația dezastruoasă în care se află educația românească, după zeci de ani de subfinanțare. Intenția era de a pune din nou în discuție, la modul serios, problemele din sistem, și să se identifice și să se găsească soluții în vederea ameliorării și detensionării situației. Creșterea procentului din PIB, fiind o problemă de maximă importanță, și care nu mai suportă amânări.
            Intenția FSLI este lăudabilă, însă cei mai înalți domni guvernanți au considerat că această dezbatere nu prezintă interes pentru România, și în consecință nu au dat cursul invitației FSLI.
            Au participat doar parlamentari din comisia de învățământ, domnul Ministru Remus Pricopie, și alți câțiva demnitari. Deci persoane fără putere de decizie.
            În timp ce în clădirea senatului se desfășura dezbaterea pe teme de educație, cei mai mari demnitari aveau un program mult mai important, se certau toată ziua în fața camerelor posturilor de TV. Cearta din interiorul USL este adevărata lor prioritate națională. Problemele din sistemul de învățământ nu sunt interesante.
Reprezentanții sindicali puteau oferi guvernanților informații importante pentru guvernanți, privind situația din teren, starea de spirit, și motivația muncii personalului din învățământ, sub aspectul nivelului de sărăcie a personalului, care determină lipsa calității muncii. Se vede absolut clar că guvernanții nu sunt interesați de aceste probleme.
            Între timp, fără să se țină seama de problemele din Învățământ care au fost ridicate de sindicate, se încearcă postularea procentului din PIB ce rămâne ca rămășiță după marea împărțeală de buget,  după ce se umple buzunarele guvernanților, și a factorilor care ipotetic le-ar putea aduce ceva procentaje în plus la viitoarele alegeri.
            Toate discuțiile care au avut loc încă de anul trecut, între FSLI și guvernanți s-au dovedit a fi minciuni. Promisiunile făcute de către domnul Remus Pricopie sunt simple glume. Pe când domnul Pricopie promitea la întâlnirile cu reprezentanții FSLI, rectificare pozitivă pentru bugetul educației pe 2013, și acoperirea în întregime a tranșelor legale după sentințele judecătorești, constatăm acum la spartul târgului că rectificarea este negativă, și nici măcar salariile din învățământ nu sunt acoperite până la sfârșitul anului calendaristic 2013. Domnul Pricopie nu a fost în stare să rezolve nici măcar problemele din sistem care nu presupuneau bani. Nu a reușit modificarea catastrofalei legi a educației, moștenite de pe vremea domnului Funeriu. Cu toate că unele articole din legea educației trebuiau modificate de urgență, înainte de începerea anului școlar, domnul ministru mai sacrifică Învățământul încă cel puțin un an școlar.
Mai nou, domnul ministru Pricopie afirmă că bugetul pentru educație nu depinde de el, și că procentul de 3,4% din PIB este o țintă pentru 2014. Acest procent nu reprezintă o creștere, doar o indexare a sumelor pentru a acoperi creșterea cu aproximativ 80 ron a salariilor debutanților, și pentru a acoperi tranșele corespunzătoare a sentințelor judecătorești, care sunt conform ordonanțelor de eșalonare sunt cu 10% mai mari decât pe cele din anul 2013.
            Deoarece angajații din sistemul de învățământ nu sunt de acord cu lipsa rezolvării problemelor din Învățământ, după ce sindicatele au parcurs toate etapele legale de luptă sindicală, prin discuții, dezbateri, comisii de dialog social, CES, ș.a. urmat de pichetări și mitinguri, sunt nevoiți să ia în calcul soluția ultimă, și anume: greva generală. Nu sindicatele sunt cei care au împins lucrurile atât de departe, și nici angajații din sistem.
            FSLI a declanșat referendumul în vederea declanșării grevei generale din sistemul educațional. În cazul în care angajații din sistem vor semna în procent mare în vederea grevei, FSLI va declanșa fără întârziere Greva Generală din Educație, și blocarea anului școlar.

Victor Oprea
Președinte SLI Satu Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu