joi, 14 noiembrie 2013

La final de an, la spartul târgului, Ministerul Educaţiei solicită noi reduceri în învăţământ


Ministerul Educaţiei solicită conducerilor de unităţi de învăţământ, printr-o adresă, să se facă noi reduceri de personal şi noi reduceri în ce priveşte salarizarea personalului. Solicitările  Ministerului Educaţiei nu pot fi puse în aplicare, deorece nu există nici un act normative în acest sens. S-a cerut reducerea îndemnizaţiilor de conducere în unele cazuri de la 40% la 30%. Asemenea măsuri sunt ilegale, deorece salariile şi îndemnizaţiile au fost stabilite prin lege la începutul anului, şi cuantumul îndemnizaţiilor de conducere au fost stabilite de către conducerile de unităţi şi au fost aprobate. Nu poate nimeni veni ulterior să ceară reducerea lor, exceptând situaţia în care s-ar da o nouă lege sau ordonanţă. Dar nu s-a dat nici o ordonanţă în acest sens.
            Guvernul încearcă cu disperare pe ultima sută de metri să strângă şurubul, şi să determine conducerile de unităţi să facă noi reduceri la sfârşitul anului calendaristic. Însă aceste măsuri nu ajută la nimic. Banii care s-ar putea exonomisi prin asemenea măsuri oricum sunt foarte mici faţă de salariile care trebuie să le plătească pe acest an. Aceste măsuri vin ca urmare a lipsei de fonduri pentru a acoperi salariile personalului din învăţământ până la sfârşitul anului 2013.
            Sperăm că, majoritatea dintre conducătorii de unităţi de învăţământ, cunosc legile, şi nu ascultă de “directivele” date verbal de unii sau de alţii, şi sunt conştienţi că fac o ilegalitate dacă reduc salariile unor categorii de personal, şi dacă reduc unele posturi în condiţiile în care în majoritatea unităţilor există lipsă de personal, comparative cu normele în vigoare.
            Stimaţi Domni de la Guvernare. Porcul nu se îngraşă în ajun. Şi oricum nu se va îngrăşa pe nişte tăieri de salarii şi concedieri communicate cu grabă peste noapte, şi fără nici un temei legal.

Victor Oprea
Preşedinte SLI Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu