marți, 23 iulie 2013

COMUNICAT - privind rezultatele de la examenul de definitivat 2013COMENTARIU SLI SM
Metodologia prevede nota 8, minim pentru promovare definitivat. Trebuia să lase cum a fost, adică nota 7, minim pentru promovare. Promovabilitatea a scăzut din cauza acestei măsuri. Daca punem condiţia de nota 8 la definitivat, atunci să fie nota 9 pentru gr. II, şi obligatoriu nota maximă 10 pentru gr. I? Nu este normal aşa.

Nu ştiu de ce domnul ministru Pricopie doreşte peste tot să intensifice cerinţele, în condiţii de foame severă. Sunt convins, că oricât de tare ai biciui un cal slab şi subnutrit, acela nu va trage mai tare, ci mai degrabă va pieri.

1. Condiţii suplimentare, ireale pentru ca o şcoală să poată deveni colegiu, sau să rămâna colegiu.

2. Condiţii de calitate pentru universităţi.

3. Mărirea notei minime pentru examenul de definitivat.

Toate cresc, numai salariile sunt mâncate de inflaţie.

Domnul ministru Pricopie a afirmat că a introdus nota minimă de 8 pentru definitivat deoarece este nevoie de personal bine pregătit pentru învăţământul  românesc. Este adevărat, însă de unde vom importa asemenea dascăli? pentru un salariu de 1000 ron pentru un dascăl care va lua cu greu definitivatul. Cred că mai degrabă se doreşte ca dascălii să rămână  la salarii de debutant, de 800 ron.

Lumea va fuge şi mai tare de învăţământ, care şi în prezent este total neatractiv. În loc să impunem condiţii care să faciliteze atragerea de forţă de muncă în sistem, cu aceste măsuri îi vom alunga şi mai tare. În condiţiile în care guvernul nu le poate oferi un salariu cât de cât decent.
Ar trebui lucrurile simplificate, şi nu îngreunate, dacă dorim să mai vină cineva în sistem, sau să nu plece cei care au mai rămas.

În Europa nu mai există examene de definitivat şi grade didactice. Gradele didactice sunt obţinute automat prin participarea la cursurile de formare continuă.Victor Oprea
SLI Satu Mare.

COMUNICATUL FSLI


Comunicat

Pentru  așa salarii în învățământ, așa rezultate la examenul de definitivat


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că rezultatele la examenul de definitivat sunt cele previzibile având în vedere faptul că în ultimii 23 de ani politica guvernelor față de salarizarea din învățământ a fost iresponsabilă.Salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocație pentru meseria de dascăl, care să se îndrepte către învățământ, să scadă și astfel au pătruns în sistem oameni care nu au nicio tangență cu această nobilă profesie, pentru aceștia domeniul fiind o simplă soluție de moment pentru un câștig mizer.


De asemenea, o altă cauză a acestor rezultate slabe o reprezintă carențele majore în ceea ce privește formarea inițială a viitorilor dascăli. Facultățile de profil nu pun accent pe materii fundamentale de care au nevoie viitoarele cadre didactice cum ar fi metodica predării disciplinelor fundamentale și, totodată, majoritatea au eliminat practica pedagogică, iar acolo unde încă există este făcută formal. Precizăm faptul că în subiectele de la examenul de defintivat o pondere importantă o ocupă cel de metodică, astfel rezultatele slabe sunt o consecință a faptului că cei care au susținut examenul trebuie să rezolve subiecte pe care nu le-au studiat în facultate aproape deloc.F.S.L.I. trage încă o dată semnalul de alarmă în ceea ce privește salarizarea din sistemul de învățământ și consideră că singura soluție pentru a avea profesori bine pregătiți este aceea de a se adopta o lege a salarizării pentru personalul din educație, astfel încât salariile să devină motivante.ACOLO UNDE SALARIILE SUNT ATRACTIVE ȘI CALITATEA RESURSEI UMANE ESTE RIDICATĂ!
Simion Hancescu, 
președinte FSLINiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu