miercuri, 31 iulie 2013

Rectificarea bugetară pozitivă promisă Învăţământului s-a dovedit a fi negativă



Am aflat recent din presă că Guvernul României a făcut prima rectificare bugetară pentru 2013, şi că Învăţământul are o rectificare negativă.
            Acest lucru este contrar promisiunilor solemne pe care guvernanţii le-au făcut în faţa liderilor sindicali la numeroasele întâlniri din ultima perioadă. Amintesc doar faptul că la întâlnirea liderilor FSLI cu domnul Ministrul Educaţiei, domnul ministru Remus Pricopie a afirmat, în faţa liderilor FSLI şi în faţa presei,  că are veşti bune pentru noi, deoarece Educaţia va primi în 2013 bani în plus. Şi pentru prima dată, după mai mulţi ani, Învăţământul va beneficia de sume mai mari decât cele prevăzute iniţial în Legea Bugetului de Stat.
            Actualii guvernanţi demonstrează în fiecare zi, tot mai accentuat faptul că sunt neserioşi, afirmând lucruri neadevărate în faţa partenerilor de dialog social. Ei spun anumite lucruri, şi hotărăsc alte lucruri în spatele uşilor închise. Partenerii de dialog social află doar din presă hotărârile luate, care nu ţin cont de promisiunile făcute de domniile lor.
            Astfel, noţiunea de rectificarea bugetară pozitivă din Învăţământ pentru anul 2013 se traduce liber astfel: Pentru Ministerul Educatiei, bugetul de cheltuieli este diminuat cu 235,6 milioane lei din bugetul iniţial de 8,5 miliarde lei.
            Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care aşteptăm negocieri serioase din toamnă privind noua lege a salarizării din domeniul bugetar, aşteptăm de multă vreme deblocarea absolut necesară şi urgentă a posturilor din învăţământ, aşteptăm rezolvarea situaţiei salarizării penibile a personalului nedidactic, şi câte şi mai câte. Tăierea din bugetul Educaţiei va „rezolva” poate definitiv aceste probleme. Învăţământul ar trebui desfiinţat cu totul, căci şi aşa este pe sfârşite, şi oricum nu aduce bani la buget. Astfel problema este rezolvată definitiv. Cred că aşa judecă actualii guvernanţi.
            Şi în cazul unor rectificări pozitive acordate învăţământului, sumele alocate ar fi fost doar pentru acoperirea unor deficite financiare absolut necesare şi urgente. Nici vorbă de măriri salariale sau de sporuri.
            În condiţiile actuale, cu un buget sărăcăcios pentru învăţământ (care este aproximativ jumătate faţă de cel prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale), şi acela ciuntit, ne întrebăm dacă Ministerul Educaţiei va fi în stare să acopere salariile angajaţilor până la sfârşitul anului, să nu mai vorbim de plata a 10% din valoarea titlurilor executorii a sentinţelor judecătoreşti, a căror plată este obligatorie în anul 2013, în condiţiile în care multe dintre sentinţe nu au fost plătite (nici prima tranşă trimestrială).
            În timp ce asistăm la noi disponibilizări (pe uşa din dos) din Sistemul de Învăţământ. Prin mărirea efectivelor de elevi pentru clasa a 9-a, făcut ilegal, şi prin menţinerea în continuare a posturilor blocate. Până în toamnă poate vom avea şi alte surprize, căci trebuie cumva compensată ciuntirea bugetului pentru învăţământ.
            Toate aceste lucruri se întâmplă pe fondul nemulţumirilor acumulate până în prezent în sistemul de învăţământ, lucru semnalat de nenumărate ori de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, dar şi de Sindicatul Liber din Învăţământ Satu Mare precum şi de alte organizaţii judeţene.  Cred că lista revendicărilor înaintate de FSLI către Guvernul României va cuprinde alineate noi, şi se prefigurează tot mai accentuat declanşarea în septembrie a unor acţiuni de protest.

Victor Oprea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu