sâmbătă, 6 iulie 2013

SCRISOARE DESCHISĂ MINISTRULUI EDUCAŢIEI

TERMINAŢI CU PROVIZORATELE ÎN ŞCOLI!


În urma scadalului apărut la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”, sindicatele au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educației în care cer măsuri urgente.
”Terminați cu provizoratele în școli”, este mesajul pe care vor să-l transmită.
”Este o scrisoare deschisă. Am cerut un lucru pe care l-am cerut de fapt de mai mult timp și anume să se organizeze în perioada imediat următoare concursuri pentru posturile de directori din învățământ pentru că din păcate, acest concurs nu a mai fost organizat din 2008. În momentul de față aproape toți directorii din România sunt în delegație și acest lucru trebuie să înceteze. Dorim să se schimbe filosofia de alegere a acestor directori. Nu mai dorim să fie puși directori aleși de partide. Dorim ca directorii să fie aleși de către unitățile de învățământ”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.
Totodată, sindicatele cer depolitizarea învățământului.
”Eu am dovezi suficiente că ori de câte ori s-a întâmplat așa ceva, ne-am delimitat și am cerut celor care au în această țară competrența să îi sancționeze și cei care se pretează la aceste gesturi să plătească. Se poate face un pas înainte dacă terminăm cu politizarea învățământului”, a afirmat Hăncescu.
În 2012, educația și cercetarea au primit împreună doar 2,5% din PIB
Datele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) privind execuția bugetară pentru anul 2012, scot în evidență un lucru grav: învățământul și cercetarea au primti anul trecut doar 2,5% din PIB, se arată într-un comunicat al FSLI transmis cotidianul.ro.
Conform acestor date, suma totală alocată învățământului și cercetării în anul 2012 a fost de 14, 697 miliarde de lei, din care 3,994 miliarde de lei prin Ministerul Educației și 10,703 miliarde de lei de la bugetele locale.
În condițiile în care media Uniunii Europene privind procentul din PIB alocat educației este de 5,3, în România cele două domenii vitale de care depinde dezvoltarea economică a unei țări, sunt practic SUBFINANȚATE CRONIC, se arată în document.
Conform Legii Educației Naționale, educația ar fi trebuit să primească minimum 6% din PIB, iar cercetarea minimum 1% din PIB, dar din păcate, aplicarea acestei prevederi legale a fost amânată, atât pentru anul 2012, cât și pentru anul 2013.
Continuarea de către guvernarea U.S.L. a politicii P.D.L.-lui de subfinanțare a învățământului trebuie să înceteze, pentru că fără o educație de calitate, la care se poate ajunge numai mărind investițiile în acest domeniu, nu se poate realiza progresul acestei țări, se precizează în comunicat.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/sindicatele-terminati-cu-provizoratele-in-scoli-217234/

cu stimă,
V. Oprea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu