luni, 12 septembrie 2011

PRIMA ZI DE ȘCOALĂ – DASCĂLII DE LA GRUPUL ȘCOLAR DIN NEGREȘTI-OAȘ AU FOST PREZENȚI LA ȘCOALĂ DAR AU REFUZAT ORICE ACTIVITATE

      Protestele continuă la Grupul Școlar ”Ioniță G. Andron” din Negrești-Oaș. Prima zi de școală profesorii au refuzat să participe la deschiderea anului școlar, nu au intrat la ore, și au refuzat să colaboreze cu noul director numit.
      Prezent fiind, reprezentantul SLI Satu Mare, prof. Oprea Victor a făcut apel la calm, și la implicarea urgentă a factorilor responsabili în vederea dezamorsării situației, și rezolvarea problemei. Liderul SLI a arătat că este cu totul inexplicabil ca până în prezent ISJ Satu Mare nu s-a implicat sub nici o formă în vederea rezolvării situației, cu toate că memoriul a fost depus încă de săptămâna trecută la secretariatul ISJ ului. În aceste condiții ne punem întrebarea firească: În ce măsură ISJ este interesat de bunul mers al învățământului sătmărean, dacă nu intervine de urgență în astfel de situații grave. Sau așteaptă ca situația să se agraveze și mai mult?
      Domnul director a anunțat până acum de două ori că își va da demisia. Dar se pare ca între timp s-a răzgândit. Întrebat fiind de ce s-a răzgândit a răspuns astfel: ”M-am gândit să îmi dau demisia, dar am fost impulsionat de mai multe persoane din afara școlii. Pentru fiecare cadru didactic care mă contestă, există alte 10 persoane din afara școlii care mă îndeamnă să rămân.”
      Festivitatea de deschidere a anului școlar a fost compromisă, deoarece nici un cadru didactic nu a fost prezent pe platou. Prezidiul era gol. Numai proaspătul numit director, panicat, se plimba în sus și jos.


      Specificăm că noul director nu a reușit să urnească colectivul de cadre. Nu a reușit să definitiveze catedrele. Școala a avut azi un orar improvizat, orar construit fără să existe catedrele împărțite. Domnul director Hotca, acumulează în continuare minusurile ca manager, deoarece nu a reușit să realizeze nimic din toate măsurile organizatorice obligatorii unui manager în vederea începerii noului an școlar.
      Este un haos administrativ total. Directorul nu este ascultat de nimeni. Directoarea adjunctă și-a dat demisia. Catedrele nu sunt împărțite cadrelor didactice. Imposibilitatea directorului de a convoca și de a ține o ședință de consiliu de administrație. Numirea șefilor de catedre este ilegală, deoarece nu se bazează pe propunerile venite din partea catedrelor. Diriginții au fost numiți fără consultarea comisiei diriginților.
      Dimineața a fost prezentă Președinta Comitetului de Părinți pe școală, care a afirmat că, în urma ședinței pe care a avut-o cu părinții, au hotătât să sprijine acțiunea colectivului de cadre din școlă, și că nu sunt de acord cu numirea noului director, în condițiile în care școala a funcționat foarte bine.
      În cadrul ședinței de dimineața, colegii au arătat că întocmirea catedrelor și luarea tuturor măsurilor necesare pentru a porni cursurile în bune condiții, este de regulă rezultatul muncii colective a cadrelor didactice, cel târziu din 1 septembrie până la data începerii cursurilor. Deci, chiar dacă situația se rezolvă urgent, va trebui cel puțin o săptămână să se pună pe roate începutul anului școlar. Deci orice amânare a soluționării problemei are efecte grave.
Specificăm că Grupul Școlar ”Ioniță G. Andron” nu este o școală oarecare. Este o școală importantă, cu rezultate remarcabile în pregătirea elevilor, unde funcționează în jur de 1000 de elevi de ciclul gimnazial și liceal. Cine vrea să își bată joc de o asemenea instituție, va trage cu siguranță mai târziu toate minusurile.
      Colegii au afișat o pancartă pe care scrie un articol din Legea Educației Naționale (vedeți poza).



      Cadrele didactice de la Grupul Școlar din Negrești, doresc doar un singur lucru, și anume să se respecte legea.
      Credem că orice colectiv de cadre didactice trebuie să aibă libertatea de autodeterminare, în condițiile în care există o competență tot mai mare între școli.
      Mâine protestul continuă. Cadrele didactice sunt hotărâte să nu nu intre la ore până când nu se rezolvă problema lor.


Victor Oprea
SLI Satu Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu