joi, 27 mai 2010

În ciuda presiunilor făcute, sindicaliștii din Învățământ intră în Grevă Generală din 31 Mai 2010

În Învățământul sătmărean, cadrele didactice, didactice auxiliare și nedidactice au semnat într-un procentaj foarte mare Referendumul, angajându-se astfel să participe la acțiunile de protest inițiate de membrii de sindicat, care să culmineze cu Greva Generală planificată pentru 31 Mai 2010. În majoritatea școlilor dascălii s-au solidarizat cu forma de protest de a nu trece notele în cataloage, lucru realizat în majoritatea școlilor. Urmează neîncheierea anului școlar, dacă nu se va ajunge la o înțelegere privind revendicările profesorilor.
Ceea ce au dovedit în ultimele zile Guvernanții noștri, domnul Ministru Funeriu, prin Inspectoratele Școlare este absolut surprinzător. A căzut sarcina directorilor, manageri de școli să pună în aplicare planul total nedemocratic și aberant al unor minți odihnite a unor politruci incompetenți. Planul constă în a face presiuni asupra corpului profesoral, asupra membrilor de sindicat pentru a-i determina să nu intre în Grevă Generală. Să facă ”totul” (ca pe vremea odiosului) să nu se ajungă la grevă. Să convingă colectivul să nu participe la grevă și să poată desfășura în liniște examenele de competențe lingvistice care încep tocmai in 31 mai. Directorii de școli și inspectorii au fost amenințați cu demitere dacă nu vor adera la planul monstruos și aberant al lui Funeriu.
Și mai surprinzător este faptul, că acolo unde nu se vor încheia medii și nu sunt puse note, această treabă vor cădea pe sarcina inspectorilor și a directorilor. Prin acordarea din burtă a unor note, sau copierea notelor de pe primul semestru. Ce ziceți? Ați mai auzit asemenea lucruri? Rămânem stupefiați de aceste planuri dictatoriale. Așa ceva nu s-a întâmplat nici pe vremea partidului comunist.
Am rămas surprinși și totodată șocați când liderii noștri de sindicat din școli au început să ne raporteze ce se întâmplă. Noi am crezut până acum câteva luni de zile, că trăim într-o țară democratică unde se respectă legile țării, și există libertate de opinie etc. Însă vedem că tot mai mult ne apropiem către o dictatură. Și nu mai suntem foarte departe de a se repeta istoria, și a se instaura din nou dictatura. Presiunile exercitate asupra Inspectorilor, directorilor de școli este total nelegală și nu va avea altă consecință decât de a întărâta și mai mult angajații din învățământ, care și până acum au suferit mult.
Ne bucurăm pentru faptul că, nu toți directorii au pus în aplicare directivele trasate de sus. Mulțumim domnilor directori care au fost corecți în această perioadă și au acționat într-un mod democratic.
Atragem atenția, pe toate căile posibile și prin toate mijloacele, că membrii de sindicat nu vor accepta să fie călcați în picioare. Măsurile represive pe care le suportă unii dintre ei vor avea consecințe însemnate.
Rugăm orice persoană din învățământul sătmărean, ca să anunțe imediat conducerea Sindicatului Liber, dacă se întâmplă orice abuz venit din partea conducerilor școlilor sau din partea altor persoane din sistem.
Rugăm toți colegii, indiferent dacă sunt membrii de sindicat sau nu, indiferent dacă au semnat pentru Referendum sau nu, indiferent dacă sunt la catedră sau pe funcții de conducere să se solidarizeze cu acțiunile greviste, căci numai împreună putem reuși. Mulțumim membrilor noștri de sindicat, și conducătorilor de școli care au înțeles pe deplin necesitatea grevei și ne-au ajutat să putem face o grevă serioasă.
Atragem atenția Inspectoratului Școlar, inspectorilor și directorilor de școli să nu dea curs unor recomandări venite de la București, sau a unor ordine aberante. Să fie cumpătați și să judece, că ceea ce se cere acum lor este o ilegalitate și un abuz.
Pentru cei care vor aplica totuși presiuni de orice fel asupra membrilor noștri de sindicat, atragem atenția că vom formula imediat plângere penală împotriva lor.
Se pare că Inspectoratul Școlar Județean continuă cu șirul abuzurilor de care a dat și până acum dovadă. Probabil că se dorește să fie campionii pe țară în ce privește executarea ordinelor și dispozițiilor trasate de ”Comitetul Central”. Au mai dat dovadă și când era vorba de reducerile din Învățământul Sătmărean.
Totodată atragem atenția Inspectorului Școlar General, că prezența liderilor de sindicat este obligatorie la ședințele Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar, și la ședințele cu directorii. Cum se întâmplă că domnul președinte FSLI Satu Mare Roman Virgil nu este invitat la ședințele cu directorii, cum a fost și cea de azi? Cum e posibil? Probabil că există secrete. Nu?
În consecință, conchidem: Indiferent de presiunile care au fost făcute sau se vor încerca să se facă în continuare, membrii noștri de sindicat care au aderat la grevă nu vor da înapoi. Cu atât mai mult cu cât vor simți că lucrurile vin impuse de sus, și cu atât mai mult cu cât se va încerca să se facă presiuni asupra lor. Pe cine pot ei speria? Poate niște copii de grădiniță dar nu oameni cu diplome.

Cu respect,
Biroul Operativ SLI Satu Mare
p.s. HAIDEȚI CU TOȚII LA GREVĂ SĂ ARĂTĂM CĂ NU PUTEM FI CIURUIȚI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu