Articol publicat in Buletin de Carei 11 mai 2010
Domnul președinte Traian Băsescu a purtat, azi discuții cu reprezentanții federațiilor sindicale. În momentul când am auzit că va fi o asemenea întâlnire, prima reacție a mea a fost aceea că, în sfârșit vom avea poate și noi, dăscălimea prin reprezentanții noștri, ocazia să ne spunem în direct durerile noastre, și poate vor fi urechi să ne asculte. În scurt timp mi-am revenit din euforie, conștientizând că sunt un utopic. Scopul discuțiilor nu este nicidecum a purta un dialog constructiv cu sindicatele în vederea de a găsi împreună soluții la marile probleme cu care se confruntă țara, scopul este de a comunica oficial poziția domnului președinte Băsescu privind decizia dânsului de a reduce salariile și pensiile. Tocmai în sectorul bugetar, sector care și așa e bătută de soartă, privind nivelul salariilor și prostia care domină în ramurile ei, datorită politizării managementului instituțiilor pe toate nivelele. Motivez afirmația mea prin faptul că, niciodată până acum, domnul președinte Traian Băsescu nu a dat importanță sindicatelor, nu s-a consultat cu sindicaliștii niciodată, precum nu s-a consultat nici guvernul a cărui autor moral și legal este. Așa zisele întâlniri ale reprezentanților puterii cu liderii de sindicat erau cele de informare asupra deciziilor pe care le-au luat. Nu putea fi vorba de o discuție serioasă sau de o dezbatere. Un exemplu în acest sens este faptul că, la sfârșitul lunii decembrie, anul trecut, ca un cadou de an nou, reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, au aflat, odată cu toată lumea, că urmează disponibilizări masive în învățământ. După luarea deciziei, au binevoit să discute și cu sindicaliștii. Ce mai puteau discuta? Nimic. Neștiind ce criterii să adopte privind disponibilizările, ceea ce denotă incompetență din partea guvernului și a ministerului, au solicitat sindicatelor să vină dânșii cu propuneri pentru a putea disponibiliza personalul în cuantumul postulat de guvern. Este penibil și înjositor la adresa angajaților din învățământ, la adresa sindicatelor și la adresa întregii națiuni. Dar în primul rând este o lovitură serioasă dată învățământului românesc, care și așa se află în stare bolnavă datorită grijii manifestate pe parcursul anilor de diferitele guverne.
Tot ce a făcut guvernul Boc, s-a făcut fără o consultare serioasă cu sindicatele. Proiectul Legii Educației Naționale, care ar fi trebuit să fie legea personalului care face parte din sistem, s-a dovedit să fie tocmai invers, să fie legea clientelei politico-funeristă. Legea se adresează dânșilor, și nicidecum elevilor, personalului didactic și părinților. Căci părerile acestor factori sociali nu a contat deloc. Dânșii au făcut o lege pentru clientelă politică. Drept dovadă și intenția politizării excesive a consiliilor de administrație a școlilor.
Având în vederea aceste lucruri, plus multe altele care s-au mai întâmplat pe parcurs, am început să devin sceptic privind seriozitatea cu care domnul președinte poate și vrea să trateze problemele țării. Lucrurile sunt destul de transparente. Domnia lui dorește să apară din nou în poziția Salvatorului Națiunii, ca și atunci când, cică a salvat jurnaliști români de sub mâinile teroriștilor. Faptul că, domnul președinte Aurel Cornea a arătat principalele lucruri dureroase cu care se confruntă învățământul, și că domnul Președinte Traian Băsescu a făcut pe tăticul înțelegător, și a afirmat că va susține unele din doleanțele sindicatelor, este de fapt un praf în ochi. Este acel stăpân, care mai aruncă din când în când un oscior câinelui, și prin asta arată tuturor cât de bun stăpân este. Pe lângă aceasta, probabil că mai rezultă și faptul că, domnul președinte Băsescu a promis, ca un slogan al campaniei electorale a dânsului că se va schimba, și dacă va câștiga un nou mandat, va trebui să fie mult mai conștient. Acest lucru probabil că mulți au crezut, inclusiv și eu, deoarece până atunci nu a dat dovadă de prea multă conștiență. După ce ați făcut pe președintele țării vreme de 4 ani, prelungit din grija dumneavoastră la 5, vreme în care, după cum ați recunoscut și dumneavoastră indirect că nu ați fost în suficiență măsură conștient și răspunzător, încercați acum să deveniți mai răspunzător. Este frumos din partea dumneavoastră. Însă a trecut o vreme de când ați fost reales ca președinte, și de atunci și până acum nu ați dat nici un semn că v-ați schimbat câtuși de puțin. Nimeni nu a observat pe dumneavoastră, nu atât marea schimbare în om răspunzător, dar nici măcar o minimă schimbare. Drept dovadă că, imediat ce ați fost reales ca președinte, ați uitat promisiunile electorale și ați pus pe domnul Boc înapoi de premier, după ce a pierdut încrederea guvernului. Prin asta ați demonstrat că nu ați devenit cu nimic mai răspunzător.
Faptul că, după atâta timp v-ați gândit totuși să chemați sindicatele, nu la negocieri, căci despre asta nu poate fi vorba, ați chemat sindicatele pentru a face comunicări. Să demonstreze acest lucru că, în sfârșit, începeți a deveni răspunzător față de țară?
Traian Băsescu, în urma discuțiilor cu sindicatele, cere înțelegere din parte populației și din partea sindicatelor pentru faptul că măsurile de reducere a salariilor și a pensiilor trebuie făcute, și vom traversa împreună o curbă de sacrificiu. Să fim uniți și în rău, nu numai în bine. Drept dovadă, dânsul își va sacrifica salariu până la sfârșitul anului. Populația să înțeleagă situația. Cam asta este mesajul domnului președinte. Totul este la domnia lui o ironie, un joc electoral pe care îl face din nou cu populația, precum cea cu referendumul privind reducerea numărului de parlamentari.
Ne cam dă de gândit faptele dumneavoastră, domnule președinte Traian Băsescu.
Să trăiți bine.
Prof. Oprea Victor
Lider zonal SLI Satu Mare
Membru în Biroul Operativ SLI SM.
Vai de noi, tara noastra se autoconsuma!
RăspundețiȘtergereSa ia o prajitura si sa mai taca, prea multa reclama i se mai face...
RăspundețiȘtergere