duminică, 23 mai 2010

Necesitatea grevei

Au trecut luni și luni de zile, de când membrii și liderii noștri de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ depun eforturi susținute, prin diferite forme de protest pentru a salva Învățământul Românesc de un dezastru iminent. Proiectul Legii Educației Naționale e numit impropriu așa, deoarece un nume mai potrivit ar fi proiectul Legii Distrugerii Educației Naționale. Nu ne-am putut niciodată închipui, de la revoluție încoace, că vor fi vremuri atât de grele pentru Învățământul Românesc, învățământ care să suporte batjocura unor diletanți cățărați politic. O lege concepută prost. Factorii sociali au fost puși în situația de a discuta, și a aduce amendamente pe marginea unei astfel de proiect de lege. Dar dintr-un lucru care este prost din start, din concepție, nu are cum să iasă un lucru bun. Pe urmă, dialogul cu factorii sociali, părinți și elevi, sindicate, dascăli au fost formale deoarece nu s-a ținut cont de amendamentele lor. După îndelungi eforturi depuse de membrii și liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și de celelalte sindicate din Învățământ, s-a reușit, cu chiu cu vai să se aducă niște cosmetizări la acel proiect de lege. Sindicatele au parcurs toți pașii necesari pentru ca să facă pe guvernanți să înțeleagă cât de puțin că o lege oricât ar fi ea de bună sau proastă privită din biroul unui ministru care nu are prea multă tangență cu Managementul Educațional, nu poate fi și una operativă atâta timp cât nu este suficient de mult mediatizată și consultată cu partenerii sociali. Se pare că acest lucru nu poate fi priceput de domnul Ministru Funeriu și consilierii ”deștepți” din jurul dânsului.
S-a procedat la toate formele de proteste pe care sindicatele le-au avut la dispoziție, să oprească votarea acestei legi, sau barem să introducă amendamentele strict necesare pentru a nu distruge de tot ce a mai rămas din Învățământul Românesc. Numeroase discuții cu parlamentarii, cu membrii din guvern, cu reprezentanții Ministerului Educației, numeroasele forme de protest, pichetări, mitinguri, apel la partidele de opoziție, etc. nu au fost fără efect. Sindicaliștii din învățământ consideră că este insuficient cât s-a reușit să se obțină până în prezent. Drept dovadă este faptul că, din rezultatele referendumului Sindicatului Liber din Învățământ, pe județe, reiese că referendumul a fost semnat cu DA într-un procentaj neașteptat de mare, în toate județele țării. A se vedea site-ul Federației Sindicatelor Libere http://www.fsli.ro
Nici celelalte probleme cu care se confruntă cei din învățământ nu au fost rezolvate deloc. Revendicările privind descreșterea salariilor unor salariați după noua lege a salarizării unice, o altă lege care și-a demonstrat inaplicabilitatea. Neluarea în considerare, și neplata sentințelor judecătorești definitive, irevocabile și executorii, câștigate de membrii de sindicat în toate județele țării. Haosul creat prin aplicarea fără cap a salarizării în concordanță cu costul standard pe elev din ianuarie 2010, cu toate că reducerile de 15000 de posturi din învățământ sunt aplicabile doar din septembrie 2010, a dus la faptul că sumele alocate pentru salarii nu sunt suficiente pentru a acoperii salariile din învățământ până la sfârșitul anului. Cu toate că, în mod cu totul mincinos, doamna Vergu, dar și alți reprezentanți ai puterii apar pe posturile de televiziune și afirmă că sumele alocate pentru salariile dascălilor sunt suficiente pentru a acoperi pentru toți angajații plata integrală a salariilor până la sfârșitul anului, realitatea este însă alta. Banii nu sunt suficienți. Angajații din învățământ din județul Satu Mare, au primit salariile pe aprilie prin mutarea unor sume din trimestru IV pe trimestrul II. Salariile pe luna mai nu sunt acoperite. Ce va fi atunci în perioada vacanței? Sau ce vom face până în luna decembrie?
Se continuă șirul diferitelor forme de protest care a avut loc, și din voința majorității membrilor de sindicat se procedează la GREVA GENERALĂ PE TERMEN NELIMITAT ÎNCEPÂND DIN 31 MAI 2010, netrecerea notelor în cataloage, și blocarea încheierii anului școlar, așa cum a anunțat și președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, prof. Aurel Cornea pe posturile de televiziune.
Ne bucurăm că și în județul Satu Mare, precum și în alte județe, profesorii au fost pentru Referendum privind greva pe termen nelimitat. Membrii Sindicatului Liber au semnat pentru Greva Generală în proporție 75% și sunt deciși ca pe 31 Mai să declanșeze GREVA GENERALĂ.
Rugăm pe această cale, toți angajații din Învățământul Sătmărean, indiferent de postul pe care sunt angajați, indiferent dacă sunt sau nu membrii de sindicat, indiferent dacă au semnat sau nu pentru Referendum, să se solidarizeze cu greviștii, pentru că numai uniți vom putea reuși în strădaniile noastre. Greva a devenit necesară, poate mai mult ca în alte dăți, pentru orice persoană căruia îi pasă de viitorul Învățământului Românesc și de propriul viitor.
STIMAȚI COLEGI, HAIDEȚI LA GREVĂ GENERALĂ PE TERMEN NELIMITAT DIN 31 MAI 2010.
SĂ NU FIM NOI TOT TIMPUL CEI CIURUIȚI.

Cu bine,
prof. Oprea Victor
Lider zonal SLI
Membru în biroul Operativ SLI SM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu